Een bijzondere opdracht door Just Joyce

Hoe bijzonder is het om een sieraad gevuld met moedermelk te krijgen van familie? Helemaal als dit sieraad speciaal voor mij is ontworpen. Een sieraad met een dubbele betekenis. Een lach en een traan.

Een verrassing na mijn operatie

Sieraden gevuld met moedermelk heb ik altijd al mooi gevonden, maar nooit wat mee gedaan. Tot het moment dat ik hoorde dat ik een dubbele borstamputatie zou krijgen. Het zette mij aan het denken. Ik zou voor altijd afscheid moeten nemen van mijn borsten. Tijdens het schrijven van een brief aan mijn borsten besefte ik dat ik graag een sieraad wilde gevuld met mijn moedermelk. Een herinnering aan het beste wat ze voor mijn kinderen konden doen en het slechtste wat ze afgelopen jaar te weeg hebben gebracht. Langzaam ging ik op zoek, niet wetende dat iemand anders dit voor mij ging regelen. Na mijn dubbele borstamputatie werd ik verrast met een cheque. Mijn zus, Mariska Cuperus – van Lochem, had geld opgehaald bij familie om een mooi sieraad van goud gevuld met moedermelk voor mij te maken. En het mooiste was…. zij had een ontwerp gemaakt!

Op weg naar Vianen

In Vianen woont Nicole, eigenares van Mimmi sieraden. Zij zou het sieraad voor mij gaan maken.Twee geweldige oorbellen met elk twee hartjes en een diamantje had ik al gekregen. Nu was het tijd om de hanger te maken. Samen met Mariska gingen we naar Vianen. Wat een heerlijke vrouw is Nicole. Alsof ik bij een vriendin op visite was. Lekker kletsen en dingen uitproberen. Je proeft de passie die ze heeft voor dit vak en ze weet waar ze het over heeft. Wat een mooie sieraden maakt ze! Tijdens het kletsen heb ik ook even de ringen geprobeerd die voor mijn neus lagen. Te mooi.

Yes, dit is hem!

Na wat proberen, vouwen en buigen was het lint er. In eerste instantie wilde het niet zoals we in gedachte hadden, maar nadat Mariska met zilver bezig was en ze samen keken hoe het gevouwen moest worden was hij daar. Precies zoals we in gedachte hadden. Toen daar ook nog de twee hartjes in kwamen was hij compleet. Dit is hem! Zo hadden we hem in gedachte! Zo mooi om te zien hoe Nicole met liefde en geduld alles in elkaar zet. Er waren nog andere opties en ik mocht uiteindelijk beslissen, maar ik ben zo blij dat dit is gelukt. Nicole heeft veel geduld en staat voor alles open. Zo fijn dat ik mag beslissen en het voor het zeggen heb. Soms heb je mensen die heel erg hun mening laten horen, maar dat deed ze niet. Ze luisterde goed naar wat ik zou willen en stelde daar vragen over. Fijn!

Veilen, lassen, polijsten en vullen

Na het vouwen werden de hartjes vastgemaakt aan het lint. Net als het oogje. Daarna veilt en polijst ze hem. Het is bijzonder dat ik bij dit proces aanwezig mocht zijn. Met veel zorg behandeld ze het gouden sieraad. Je ziet dat het een vakvrouw is. Als laatste ging mijn moedermelk erin. Dit had Mariska al naar haar toegestuurd, dus we konden gelijk aan de slag. Mijn moedermelk werd gemengd met een chemisch goedje waardoor het hard wordt. Ik mocht mee helpen met het opvullen. Hoe gaaf is dat? En dan is die eindelijk klaar! Na anderhalf uur met liefde eraan te hebben gewerkt.

Een sieraad met een mooie betekenis

Het lint staat voor de borstkanker die ik (hopelijk) heb overwonnen. De hartjes gevuld met mijn moedermelk zijn mijn twee kinderen die ik heb mogen voeden met mijn moedermelk. Samen vormen ze één geheel. Hetgeen wat mijn borsten voor mij hebben betekend. Het beste en het slechtste dat ze konden doen. Het sieraad ga met ik met trots dragen en is uniek in haar soort. Speciaal ontworpen en gemaakt voor mij. Maar uiteindelijk hoop ik dat meer vrouwen dit sieraad mogen gaan dragen. Als herinnering aan wat hun lichaam allemaal aan kan. Ik draag deze herinnering met trots. Elke dag opnieuw. Ik heb geleerd dat mijn lichaam een hoop aan kan. Kanker was een hoofdstuk in mijn leven.

Gelukkig niet het einde